Een blauwtje lopen.

Wereld Diabetes Dag staat dit jaar in het teken van gezonde voeding. Niet enkel belangrijk voor personen met diabetes, maar voor iedereen.

Samen met de dia-collegaatjes, gingen we naar jaarlijkse gewoonte, naar het diabetessymposium in Gent. Dat vindt altijd plaats in het ICC en gaat uit van de Artevelde Hogeschool. De dagen zijn eigenlijk eerder bedoeld voor professionelen en daar worden dan ook heel interessante workshops voor gegeven. Ik heb ooit het geluk gehad, dat ik daar een voordracht mocht geven over Dexcom en dat heeft me toch bij de keel gegrepen (en mij niet alleen, aan de zakdoeken en het gesnotter in de zaal te horen).

Dit jaar is het thema van WDD (Wereld Diabetes Dag) “gezonde voeding” en Harriët Verkoelen – diëtiste en diabeteseducator uit Nederland – kwam praten over koolhydraatarme voeding als leidraad voor mensen met diabetes en mensen die het moeilijk hebben om koolhydraten te verwerken. Vaak zijn dat mensen die dikker zijn rond de taille. Maar ook slanke mensen met diabetes kunnen baat hebben bij een koolhydraatarme levensstijl. Zelf heb ik af en toe een koolhydraatarme periode om me daarna weer volop op de koolhydraten te storten. Ik vrees dat ik een echte koolhydraatjunkie ben en dat afkicken gaat niet zo makkelijk. Gelukkig heb ik beide boeken van Harriët in huis en trekken die me af en toe weer op het “voor mij rechte(re)” pad. Is België klaar voor deze levensstijl of blijven onze diëtisten en dokters hameren op weinig vet en veel koolhydraten als gezonde voeding voor mensen met diabetes? Het zou al fijn zijn mochten we de keuze krijgen en gesteund worden in de manier die wij zelf wensen aan te houden. Nederland staat daarin al een stukje verder en steunt Harriët in haar aanpak. Er wordt verschil gemaakt tussen mensen die koolhydraten goed of niet goed kunnen verwerdiabetesbeurs 2015ken.

Blauw is de kleur die toegeschreven werd aan bewustwording van diabetes. De blauwe cirkel is het symbool. Elk jaar proberen we die cirkelpin te bemachtigen, zodat we in stijl naar de beurs kunnen. Een blauwtje lopen, is hier gewoon met zijn allen als één front op weg gaan, in onze strijd voor genezing. We mogen hopen, we mogen dromen, we mogen geloven in een toekomst zonder Type 1 diabetes. Na de diabetesbeurs in Stockholm (sept 2015), is deze beurs in Gent mini mini, maar dat is niet zo belangrijk. Het is altijd weer een fijn samenkomen van dia-collega’s, medisch vertegenwoordigers, educatoren, diëtisten, sprekers, standhouders.

Fijn dat jullie er weer in grote getale bij waren. D-mensen zijn de max!

Zoete groet,

Cathy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.