Duikvluchten in het verkeer

Autorijden was zo evident, iets waar je niet bij stil hoefde te staan. Met een klik op de afstandsbediening, ging de deur van het slot en kon je rijden. Wanneer diabetes om de hoek komt kijken, is niets nog evident. Mijn auto is een kleine voorraadruimte geworden voor snelle suikers (mini blikjes cola, pakjes Dextro, koeken in doosjes, zakjes Hypofit, Tupperware doosjes met wijngommetjes en jelly beans) en reservemateriaal voor mijn insulinepomp. Mijn rijbewijs heeft er plots een vermelding bijgekregen en om de 5 jaar vraag ik toelating aan mijn endocrinoloog om weer 5 jaar met de auto te mogen rijden. De verzekering is op de hoogte van mijn diabetes en weet dat ik mijn best doe om die zo goed mogelijk onder controle te houden. Toch zijn er nog altijd momenten waarop je verrast wordt en je bloedsuiker spelletjes met je speelt.

duikvluchten in het verkeerSinds de intrede van Dexcom G4 in België in het voorjaar van 2013, ben ik volledig verknocht aan dit toestel. Het is mijn life saver, mijn toeverlaat, mijn barometer en weerstation. Een vernuftig systeem, dat me waarschuwt voor hoogtes en laagtes in mijn bloedsuiker. Een “gadget”, noemde mijn dokter het destijds. Een life saver voor mij en andere mensen die dezelfde aandoening hebben.

De wet verplicht ons, om onze bloedsuiker te meten telkens wij in de auto stappen. Dat is iets wat ik ook altijd trouw gedaan heb. Je wilt namelijk niet jezelf en andere weggebruikers of medepassagiers in gevaar brengen omwille van schommelingen in je bloedsuiker. Al snel bleek echter duidelijk, dat enkel een bloedsuiker prikken, niet voldoende is om te weten wat er in je lichaam gaande is. Het meten van een 112 op mijn bloedsuikermeter en het zien van een 104 met een rechte pijl naar beneden op mijn Dexcom, zegt genoeg. Dit is geen veilige waarde om een autorit aan te vatten. Dit is een waarde die tussenkomst vraagt. Een mini blikje cola brengt net genoeg suiker aan om mijn waarde terug te brengen binnen aanvaardbare marges en een veilige rit te garanderen. Die blikjes cola zijn dan ook heilig in mijn wagen en elke passagier weet, dat die voor mij onder de noemer “medicatie” vallen en niet zomaar vrij te gebruiken zijn. De voorraad wordt dan ook wekelijks aangevuld en de blikjes zitten op verschillende plaatsen in de auto zodat ik nooit in een situatie hoef te komen waarbij een te lage bloedsuiker niet kan opgelost worden.

Mijn auto is mijn vrijheid. Mijn Dexcom G4 is mijn vrijheid.

Zoete groet,

Cathy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.