Digitale Zorg & Diabetes

De vakantie is voorbij. Het is een warme zomer geweest, boordevol activiteiten en leuke uitstapjes. September is al goed begonnen, met een uitnodiging om het debat aan te gaan in een panel rond Digitale Zorg & Diabetes in Utrecht. Verleden jaar was ik aanwezig in het publiek toen dit Roche Diabetescare Symposium doorging, deze keer op het podium. We kunnen digitalisering niet meer weg denken, onze smartphones zijn voorzien van de nieuwste apps. Wat vinden wij nu van deze vooruitgang? Brengt het ons wat bij? Verandert het de manier waarop we omgaan met onze zorgverlener en diabetesteam? Communiceren we op een andere manier en zijn er überhaupt nog mensen die met een pen hun papieren diabetesdagboekje invullen? Hoe staan de zorgverleners tegenover digitalisering?

Het programma is gevarieerd, net als het publiek. Artsen, personen met diabetes, zorgverzekeraars, verpleegkundigen, journalisten, geïnteresseerden, de farma-industrie: iedereen zoekt een plaatsje in de zaal van deze prachtige locatie. Hier zijn we allemaal gelijken en ik voel geen afstand. Er mag vrijuit gediscussieerd worden en iedereen kan zijn zegje doen. Vier ervaringsdeskundigen zetelen in het panel: Martyn is fervent sporter met T1 en regelt zijn diabetes graag helemaal zelf. Hij komt dan ook nog maar zelden op controle in het ziekenhuis. Is het doordat Sanne een medische opleiding volgt, dat ze de voorkeur geeft aan zelfmanagement en graag de touwtjes in handen houdt om haar T1 diabetes in goede banen te leiden? Stef (type Lada) vertelt dan weer over de holistische kant van diabetes en hoe alles aan elkaar vast hangt: krijgt iedereen wel dezelfde kansen of maakt het uit op welke sport van de maatschappelijke ladder je staat? Als diabetesblogster vertel ik mijn verhaal over wat digitalisering voor mij betekent en hoe de technologische vooruitgang mijn leven veranderd heeft. Zonder CGM zou ik deze manier van behandelen niet kunnen toepassen. Sensorvergoeding is dan ook zeer welkom voor alle mensen die insulineafhankelijk zijn, een betere regeling nastreven en daar deze technologie voor willen gebruiken. In België kunnen wij al meerdere jaren gebruik maken van deze technologie zonder daarvoor diep in onze zak te moeten tasten. Jammer genoeg is in Nederland deze stap nog niet genomen en moeten personen met diabetes sensoren nog steeds zelf bekostigen als ze niet aan de strenge toelatingsvoorwaarden voldoen. Gezien het grote aantal mensen dat zelf hun sensoren bekostigt, kunnen we er wel van uit gaan dat sensoren geen gadget maar een heuse meerwaarde zijn. Niemand zal elke maand zoveel euro op tafel leggen voor het plezier.. We duimen dan ook allemaal voor meer begrip en inzicht in wat diabetes inhoudt en hoe belangrijk het is voor zelfmanagement en het verminderen van complicaties op lange termijn.

We zijn het er allemaal over eens dat er vooruitgang geboekt wordt maar we willen ook graag meer samenwerking zien: het zou veel eenvoudiger kunnen. We zoeken niet zozeer naar nog een nieuwe glucosemeter of een gesofisticeerde insulinepomp, maar eerder naar een manier waarbij alle beschikbare toestellen met elkaar kunnen communiceren zonder veel poespas. Zodat je als gebruiker zelf kan kiezen welke tools je gebruikt of met elkaar verbindt en die automatisch alle data doorzenden naar je zorgverlener. Diabetes is 24/7, automatisering en digitale technologie zou een stuk van die zorg kunnen wegnemen en ons wat vrijheid kunnen teruggeven.
Help ons te zien wat er bestaat, maar laat ons de keuze in wat we willen gebruiken.

Zoete groet,

Cathy

4 gedachtes over “Digitale Zorg & Diabetes

 1. Ik reken me eerder tot diegenen die zelf het initiatief neemt. Ge zit nu eenmaal in de conventie en dat brengt verplichtingen mee qua bloedanalyses, jaarlijkse review etc Mijn ervaring van de voorbije 10 jaar is wel dat de ganse begeleiding neerkomt op de kwaliteit van de begeleiders ernerzijds en het zelf herkennen van signalen. Recent is mijn endocrinoloog vervangen en ervaarde dat al als een wereld van verschil naar betrokkenheid, oplossinggerichtheid etc.Mjn gewone huisarts is ook een juweel wat betreft opvolging. Om maar te zeggen, het is werken met mensen die zich al dan niet sterk betrokken voelen of niet.
  Het herkennen is ook belangrijk. Als verwoed hobbybakker en -kok leer je ingrediënten kennen en correct toepassen ifv T1. Hoge bloedwaarden kan dan wijzen op een te grote inname koolhydraten bv maar eveneens op een infectie of grieptoestand.
  Ik geef toe dat het allemaal gemakkelijker is er zich niet actief mee bezig te houden maar omdat we maar één leven hebben is het een must er het meeste uit te halen. Dus moet je ervaringsdeskundige worden van je lichaam en je laten begeleiden door gerichte vragen op die basis. Veel beter dan te zitten jammeren.
  Bedankt voor je goeie blog
  Walter

  Like

  1. Dag Walter

   blij te horen dat je zo goed voor jezelf zorgt en initiatief neemt waar mogelijk. Kennis is macht. Zo goed mogelijk op de hoogte zijn van je aandoening, helpt je om de diabetes een plaats te geven in je leven en aanpassingen te doen. Well done!

   Zoete groet

   Cathy

   Like

 2. Cathy ik vind jou blog heel goed en heb dit met aandacht gelezen. Ik kan en mag wel zeggen dat ook ik open sta voor nieuwe dingen en als de kans mij geboden wordt ga ik daar zeker op in. Je weet ook Cathy dat ik alles ter harte neem om mijn lichaam met diabeet zo goed mogelijk te kennen en te volgen. Ook dat ik er graag over spreek met lotgenoten wat ik toch heel belangrijk vind . Laten we verder zorg dragen voor elkander en weten dat we er nooit alleen voor staan. Cathy nog een zoete en lieve groet van Nicole

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.