Eerste patchpomp in België?

Ik hoor het wel vaker, mensen die maar wat graag op een insulinepompje zouden willen overstappen, maar het niet zien zitten om een lijntje aan die pomp te hebben. Wat als die mogelijkheid er binnenkort in zit?

Op het Roche Media Blogger Event in Berlijn, krijgen we dit kleinood in handen. Andreas is duidelijk een kenner en heel erg betrokken in het ontwerp van deze patchpomp. Hij is er wild enthousiast over en ik moet eerlijkheidshalve zeggen, dat ik niet bepaald zat te wachten op een patchpomp (ik vind dat lijntje namelijk geen probleem, zeker nu de luchtbellen van de baan zijn en ik mijn pomp sowieso onder mijn kleren draag), maar deze pomp zou daar wel eens verandering kunnen in brengen. Het idee dat ik een pomp op mijn arm zou kunnen kleven, lijkt me wel iets. In Nederland heb je al een patchpomp (Omnipod) en een semi-patchpomp (Kaleido, patchpomp in combi met een mini-lijntje), terwijl wij nu enkel de keuze hebben uit 3 merken pompen met lijn.

De Solopomp dus: een discrete pomp (28 gram) onder je kledij, die rechtstreeks op de huid wordt aangebracht met een druk op de knop van de inserter. De basis van deze pomp is herbruikbaar en gaat 4 maanden mee. Het reservoir dat er op vastgeklikt wordt, vul je zelf met snelwerkende insuline naar keuze (langwerkende insuline gebruik je niet meer als je pompgebruiker bent). Kleinverbruiker of juist grootverbruiker? In deze pomp kan je tussen 80 – 200 eenheden insuline kwijt. Je bent niet verplicht om ze helemaal te vullen en er zijn geen beperkingen naar insulinemerk.

Er zijn 2 keuzes in diepte van de canule (teflonnaaldje onder de huid): 6 of 9mm. Je arts kan je zeker helpen bij het maken van de juiste keuze. Dit teflonnaaldje blijft onder de huid zitten gedurende 96u (4 dagen) en hierlangs wordt de insuline verdeeld: basale insuline, maaltijdinsuline en correcties. Bij deze pomp komt een snelle touchscreen diabetes manager die tegelijk ook je bloedglucosemeter is. Deze meter is tevens de afstandsbediening voor je pomp. Ideaal voor wie graag discreet is over zijn diabetes: de diabetes manager lijkt heel erg op een smartphone en het zal dan ook niemand opvallen als jij even een bolus geeft. Als het heel snel moet gaan en je hebt niet meteen nood aan bolusadvies, dan kan je ook rechtstreeks op de patchpomp bolussen. Wat een bonus! Er is een veiligheid voorzien in het gebruik van die snelbolus, zodat je niet per ongeluk insuline toedient. De snelbolus geef je in stappen van 0.2 – 0.5 – 1 of 2 eenheden (die je vooraf instelt in de diabetes manager). Aan de hand van biepjes weet je hoeveel eenheden je wilt gaan toedienen en na de bevestiging van jouw kant, gaat de bolus door.
In de diabetes manager kan je trouwens ook sensorwaarden ingeven en naar de toekomst toe, zal het mogelijk zijn om CGM te linken met de Solopomp.

Deze pomp is geschikt voor personen met (voornamelijk) T1 diabetes, vanaf de leeftijd van 2 jaar (kleinst mogelijke dosering is 0.1 eenheid). De pomp kan afgekoppeld worden om te douchen/zwemmen (ze is niet waterproof) en nadien klik je ze gewoon weer vast op de pleister. Er zijn nog geen allergieën vastgesteld bij deze patchpomp. Voor wie de Insight pomp gewend is: deze Solopomp maakt gebruik van dezelfde pleisters.

De Solopomp komt dit jaar op de markt in de UK, Polen, Oostenrijk en Zwitserland. Het is nog afwachten wanneer ze in België en Nederland beschikbaar zal zijn. Wordt vervolgd.

Zoete groet,

Cathy

Volgende week een update over de Eversense CGM!

2 gedachtes over “Eerste patchpomp in België?

 1. Cathy, ik ben altijd heel blij van nieuwe dingen te leren en te lezen over diabetes, wat ik voor mezelf heel belangrijk vind. Is deze pomp wel voor iedereen van goed nut, ik bedoel daarmee kan iedereen daar gebruik van maken? Toch kunnen we telkens opnieuw uitkijken van wat op de markt gebracht wordt en lees dit telkens opnieuw. Cathy U schrijft telens goede dingen en ben daarvoor heel fier over U Doe zo verder en dit met een zoete en lieve groet van Nicole

  Like

  1. Dag Nicole

   we hebben goede pompen in België. Het is altijd fijn als de markt wat uitgebreid wordt en er meer keuze komt. Verschillende pompen voor verschillende mensen met verschillende noden. Want we zijn allemaal anders.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.