Omdat.

Er moet iets gebeuren. Het kan niet langer zo. Ik zie de cijfers op mijn weegschaal veranderen en niet in de juiste richting. Het maakt me boos en het frustreert me. Er moet iets gebeuren, om het tij te keren. Naast een goede diabetesregeling, wil ik ook graag een gezond gewicht en op sommige momenten lijkt dat nog moeilijker dan de diabetes. Daar insulineresistentie hoort bij mijn diabetes (noem het maar dubbele diabetes, die T1 in combinatie met insulineresistentie), moet ik voorzichtig zijn in mijn koolhydraatinname en zorgen dat mijn gewicht op punt blijft. Meer gewicht = meer insuline = meer gewicht. Insulineresistentie maakt het moeilijker om je diabetes onder controle te houden. Je hebt meer insuline nodig per dag en dat betekent ook grotere bolussen bij de maaltijd. Grotere bolussen = meer kans om fouten te maken, die resulteren in ofwel te hoge waarden na de maaltijd (te weinig gebolust, teveel gegeten of niet lang genoeg op voorhand de insuline gedoseerd) of te lage waarden na de maaltijd (teveel gebolust, te weinig gegeten of te lang gewacht om te eten na de bolus, en dit naast alle andere mogelijke factoren die een reden kunnen zijn).

Ik heb een stappenteller gedownload op mijn smartphone. Ik haat stappentellers. Maar het moet. Omdat. Ik beweeg niet genoeg. Klaar. Het is eigenlijk ronduit belachelijk, hoeveel stappen de teller maar aangeeft op een doorsnee dag. En 10.000 stappen per dag zou een goed gemiddelde zijn. Op sommige dagen haal ik niet eens de 2000. Daar is dus verbetering mogelijk en ik ben dan ook van plan om het aantal stappen per dag op te drijven. Goed voor onze twee honden, goed voor mij, goed voor mijn gezin. Met volle moed vertrek ik. Een rol glucotabs in mijn broekzak, mijn oortjes in zodat de musicalmuziek me op de been houdt. De honden hebben er alvast zin in en ik beslis een uurtje flink door te stappen. De zon schijnt en ik heb er zin in, in deze avondwandeling. Ik zing luidkeels mee en trek me niets aan van de lachwekkende blikken van voorbijgangers. Regelmatig check ik de stappenteller en ik vind het leuk om te zien hoe die stappen erbij komen en dat niet eens zoveel inspanning vraagt. Ik ben net op tijd terug, om mijn gerezen brood de oven in te duwen en beslis, dat dit misschien de ideale periode voor mijn wandeling is: het uur wachttijd tijdens het rijzen van mijn brood. Twee vliegen in één klap!

stappentellerHet wandelen gaat goed: ook op dag 2 en dag 3. Mijn Dexcom geeft me nu een hypo alarm vanaf 100 mg/dl (5.5 mmol), waarbij ik dan mijn pompbasaal even op 0% toelevering zet en 1 glucotab neem. Op die manier kom ik niet te laag uit en hoef ik ook niet bij te eten. Dat er geen actieve insuline meer werkzaam is op het moment dat ik vertrek, is niet toevallig, maar welbewust gekozen: actieve insuline zou me veel sneller naar een te lage waarde brengen. De muziek helpt me ook om niet teveel te denken aan het feit dat ik aan het stappen ben en dat eigenlijk niet zo leuk vind.

Ondertussen zit ik aan dag 6 en het hoogste aantal stappen op de teller is 8366. Stukken beter dan de luttele 2000 die ik normaal heb. Vandaag komt mijn Fitbit aan, zodat ik mijn smartphone niet de hele tijd bij me stappenmoet dragen. Die Fitbit zal me ook motiveren om te bewegen als ik al te lang stilgezeten heb. Benieuwd!

Wie doet mee? Kunnen we elkaar motiveren? Wat helpt jou om je gewicht onder controle te houden?

Zoete groet,

Cathy

 

7 gedachtes over “Omdat.

 1. Ik doe alleszins mee. Onder de middagpauze ga ik met een groepsgenoot een uurtje wandelen. (3xin de week) Elke dag ga ik met de hond nog een 15 tot 30minuten wandelen en op zondag zet ik hem in de auto rijden we naar het bos en wandelen we 2u.
  Een stappenteller ben ik al een tijdje aan het zoeken, een app op mijn gsm is niet voldoende aangezien ik mijn gsm niet constant mee heb.
  Hypo s heb ik wel nog op zondag maar de rest van de tijd kunnen mijn suikers het aan.
  Goed bezig Cathy!

  Like

  1. Dag lieve Anniek

   mooi te horen dat je bloedsuikers het goed doen tijdens de wandelingen. Hier blijft het nog zoeken. Pomp op 0% gedurende een uur, geen actieve insuline en toch nog hypo’s. Het zal wel beteren zeker?
   Bedankt voor je steun lieve vriendin xx

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

 2. Goed bezig,
  Bewegen heeft zeer veel invloed op onze suikerspiegel,
  42 km fietsen al dan niet elektrisch en les geven
  4 eenheden minder met correctie nog 2 minder,
  of stil zitten 2 meer
  resultaat kan een verschil zijn van 8 eenheden per maaltijd
  en dit is nog gezond ook
  Erwin

  Like

 3. Hey Cathy, welke FitBit heb jij? Ik heb onlangs de Verso aangeschaft. Vroeger had ik een Ultra maar die heb ik ergens kwijt gelegd 😦 en hij is zo klein dat ik ‘m al jaren niet meer teruggevonden heb.
  Ik moet zeggen dat ik de website van FitBit eigenlijk niet echt gebruik, af en toe als ik me weer wil motiveren om meer te bewegen. Tegenwoordig werk ik voor het bijhouden van mijn “stappen” vaak met Endomondo (of tijdens de middagpauze op het werk ook niet meer, omdat ik al weet dat ik ong. 4,5 km stap), een app die je gewoon op je GSM kunt installeren.
  Succes ermee in elk geval. 🙂

  Like

  1. Dag Silk

   ik gebruik zelf de Fitbit Charge 2, daarvoor een app op mijn gsm. Mijn gsm heb ik niet altijd op zak, vandaar dat het tellen ook niet echt vooruit ging.
   Goed dat je zelf ook een manier gevonden hebt om meer te bewegen. Succes!

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

 4. Hai Cathy,

  Wat knap dat je dit oppakt! Ik wens je heel veel succes en ik hoop dat het met de bloedsuikers en insuline-instelling te doen is! Als er een regelmaat in komt, dan hopelijk ook met de benodigde koolhydraat/insuline hoeveelheden!
  Waar ik wel meteen aan dacht bij het lezen van jouw verhaal, en vooral omdat je ook insuline-resistentie noemt, is een keto-dieet. Weer jij hier meer van? Als je nauwelijks koolhydraten eet, dan heb je weinig insuline nodig, vermindert je gewicht en het schijnt meer gezondheidsvoordelen te hebben. Het enige waar ik nog niet uit kom, wat ik niet op internet kan vinden en wat de diabetesverpleegkundige van mijn zoon mij niet kon vertellen is het volgende. Ketoacidose ligt op de loer bij biabetes. Kun je als diabeet dan veilig een keto-dieet doen? Weet jij hier iets over?

  Nogmaals veel succes en groetjes!

  Like

  1. Dag Marieke

   bedankt voor je fijne reactie! Het doet deugd om uit verschillende hoeken steun te krijgen en te weten dat ik niet alleen sta in deze materie.

   Ik weet inderdaad wat een keto-dieet is en heb het ook al geprobeerd. Voor mij was het te eentonig en ik miste mijn koolhydraten echt. Ik had nooit honger en veel minder insuline nodig, maar ik moest alsnog bolussen voor eiwitten en vetten, ook al at ik nauwelijks koolhydraten. Veel mensen zien bij een ketodieet dag en nacht flatlines in hun grafieken, maar bij mij was dat niet zo. Maar wat niet werkt voor de een, kan wel werken voor de ander.

   Op FB zijn wel wat groepen te vinden rond ketodiëten en low-carbs, vaak Engelstalig. Ketoacidose is niet hetzelfde als een ketodieet. Als je in DKA (diabetische ketoacidose) geraakt, dan staa je bloedsuikers heel hoog, is er kans op braken en verzuring en moet je allicht opgenomen worden in het ziekenhuis omdat je je bloedsuikers niet meer zelf naar beneden krijgt. Heel gevaarlijk dus. Bij een ketodieet, staan je bloedsuikers juist veel lager en doordat je nauwelijks tot geen koolhydraten eet, zoekt je lichaam naar andere energiebronnen om te verbranden: vetten en eiwitten. Er zijn heel wat mensen met T1 die het goed doen op zo’n ketodieet. Ik zou het niet aanraden om hier op je eentje mee aan de slag te gaan, maar je te laten begeleiden door mensen die goed op de hoogte zijn. Er zijn ook kinderen die een ketodieet volgen, maar ik vraag me dan af of ze niet te eenzijdig gaan eten en geen eetstoornis in de hand werken door zoveel producten te laten vallen. De meningen zijn verdeeld.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.