De diabetesmaaltijd.

Je kent het vast wel, als je naar het ziekenhuis gaat: de diabetesmaaltijd.. Ik ben dan zelf altijd benieuwd naar wat “een diabetesmaaltijd” voorstelt. Zelf geef ik altijd aan geen diabetesmaaltijd te willen, daar ik gewoon bolus voor wat ik eet, maar soms wil ik gewoon weten wat die diabetesmaaltijd dan zo bijzonder maakt, dat het een optie is om uit te kiezen. Tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis, heb ik aangegeven geen gebruik te willen maken van de aangeboden diabetesmaaltijden (ervaring is de beste leerschool). Niet geheel tot mijn verbazing, kreeg ik die toch voorgeschoteld, “want je hebt toch diabetes?”.

Een standaardontbijt in het ziekenhuis voor een persoon met diabetes is bijvoorbeeld: 3 sneden lichtbruin brood met 1 bakje confituur zonder toegevoegde suiker, 1 bakje light margarine, 1 blokje light smeerkaas en een potje yoghurt zonder suiker, met toegevoegd fruit. Daarbij koffie of thee, met afgeroomde melk als je dat wenst.
Het standaardontbijt voor een persoon zonder diabetes is bijvoorbeeld: 3 sneden lichtbruin brood met 1 bakje confituur, 1 bakje margarine, 1 blokje smeerkaas en een potje yoghurt met suiker en toegevoegd fruit. Daarbij koffie en thee, met halfvolle melk als je dat wenst.

Personen met diabetes hebben net als personen zonder diabetes, voordeel bij het eten van een gezonde, goed uitgebalanceerde maaltijd. Complexe koolhydraten, fruit, voldoende groente, een portie eiwitten (of dat nu komt van vlees/vis/eieren/zuivel/plantaardige bron, maakt niet zoveel uit) en een gezonde bron van vetten. Telkens ik een diabetesmaaltijd voorgeschoteld krijg, vraag ik me af wie deze samengesteld heeft of wie uitgemaakt heeft wat er überhaupt op dat bord komt. Ik mis groente, ik mis fruit, ik mis gezonde vetten en complexe koolhydraten. Ik mis kleur, variatie, creativiteit en een algemeen gevoel van gezondheid. Ik praat hier vaak over met diacollega’s en lees ook dat mensen graag diabetesvriendelijke restaurants zouden bezoeken. Maar waar ben je dan naar op zoek? Toch niet naar zo’n standaard diabetesmaaltijd? Ik opteer om eens te vragen naar een vegetarisch maaltijd, omdat die allicht meer groente bevat? Het vlees wordt vervangen door een groenteburger..

Ik kaats de bal terug naar jullie. Wat is voor jullie een gezonde diabetesmaaltijd? Wat wil jij op je bord zien en waar word jij blij van? Zou je kiezen voor een diabetesmaaltijd die er zo uitziet:

diabeteslunch thuis

of opteer je voor de standaard diabetesmaaltijd zoals die nu verdeeld wordt?

veel te veel kh bij hoge waarden

Ik ben oprecht benieuwd, of ik de enige ben die zich zorgen maakt in het gebrek aan passie en creativiteit in de keukens van ziekenhuizen, scholen, vliegtuigmaatschappijen, kantines op het werk,..  als het aankomt op een maaltijd voor iemand met diabetes (of gewoon voor iedereen die graag gezond eet).

Dit is geen discussie over koolhydraatrijk of koolhydraatarm. Ik ben gek op koolhydraten in al zijn vormen en vind het ook heel moeilijk om de koolhydraten achterwege te laten (en dat hoeft ook helemaal niet als je slimme keuzes maakt). Maar koolhydraten bestaan in heel veel vormen en er is zoveel keuze. Waarom de gekookte aardappel of aardappelpuree eens niet vervangen door zoete aardappel, linzen, couscous, bulgur, quinoa, kikkererwten? Wat is er mis met een ontbijt van geweekte muesli met volle, Griekse yoghurt en vers fruit om de standaard lichtbruine boterham met dieetconfituur en dieetmargarine te vervangen? Een omeletje met groente in plaats van een flinterdun plakje 20+ kaas dat naar plastic smaakt?
Er zouden blijkbaar zelfs groepen bestaan, die mensen die gehospitaliseerd zijn, voorzien van een vegetarische of veganistische maaltijd, net omdat het aanbod in een ziekenhuis zo pover is.

lichte saladeDepressie en diabetes zijn zaken die vaak samenhangen. Lijkt me niet vreemd, want het is een intense aandoening. Het eten van kleurrijke en gevarieerde, gezonde maaltijden houdt me alert en optimistisch, terwijl de aanblik van een standaard diabetesmaaltijd me somber stemt en me het gevoel geeft dat het leven één triest dieet is. In België is het heel moeilijk om eeuwenoude tradities te doorbreken. Zo ook met de voedingspiramide en het vooropgestelde voedingsplan voor mensen met diabetes. Waar blijven de creatieve diëtisten? Wie durft de tradities aan de kant te schuiven om nieuwere producten een kans te geven? Ga op zoek op Pinterest, Instagram, bekijk nieuwe kookboeken of bezoek restaurants met het ZUCSU label om te zien wat mogelijk is voor mensen met diabetes.

Een dieet is wat je er van maakt. Een dieet is een levensstijl waar je achter staat en waar je blij van wordt. Dat is het enige dieet dat je kan volhouden. Dat is het dieet waar je baat bij hebt.

Zoete groet,

Cathy

Wil je graag meepraten over dit onderwerp of weten hoe diacollegaatjes hierover denken? Surf dan door naar mijn facebookpagina.

14 gedachtes over “De diabetesmaaltijd.

 1. Die standaard diabetes maaltijd ziet er alles behalve appetijtelijk uit. Geef mij maar dat andere kleurrijk gevarieerd bord !

  Like

  1. Dag Lut

   de koelkast zit hier altijd boordevol groenten en fruit en ook de voorraadkast is gevuld met complexe koolhydraten. Er zijn zoveel mogelijkheden. Gewoon voor iedereen gezond, dat maakt het makkelijker voor de keuken en dan hoeft er helemaal geen “diabetesmaaltijd” meer te bestaan.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

 2. De laatste keer dat ik opgenomen ben geweest in het ziekenhuis zag het er in ieder geval niet zo uit. Ik kreeg geen puree en kreeg wel veel groenten. Ik vraag ook steeds extra groentjes. In mijn ziekenhuis valt het dus best mee. Variatie zoals muesli met vers fruit enzo zal er niet snel komen vrees ik. Voor mijn stages heb ik in de keuken/dieetkeuken van een ziekenhuis in Leuven gestaan. Als stagaire moest ik alle puddingskes/vla maken voor alle mensen met een dieet. Suikervrij/lactosevrij/zoutarm/extra eiwitten…ik was er heel de voormiddag mee bezig. Ik denk dat er voor variatie te weinig tijd is!
  In het vliegtuig neem ik nooit meer een diabetesmaaltijd. Die ziet er zeer belabberd uit! Je kan best zelf wat vers fruit meenemen. Maar de gewone maaltijden zien er nu ook niet echt uit. Beter je eigen lunch pakket meenemen!

  Like

  1. Hey Katrien

   fijn jouw ervaring van de grootkeuken te horen. Moet wel bijzonder geweest zijn om dat eens van binnenuit gezien te hebben. Een aanbod van melkvervanger in het ziekenhuis (sojamelk/havermelk/rijstmelk…) zag ik ook niet echt, hoewel er toch al heel wat mensen zijn die lactosevrij proberen te eten.
   In het vliegtuig zie je steeds vaker mensen die hun eigen lunchpakket meebrengen en ik begin te begrijpen waarom…

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

 3. Ik weet ook wel wat ik zou kiezen hoor, ook al krijg ik in mijn ziekenhuis heel veel groentjes.

  Maar aan de andere kant denk ik dat we niet mogen vergeten dat het een grootkeuken is, waarbij het budget per bed beperkt is. Het is volgens mij echt geen kwestie van ‘niet willen’ maar eerder van ‘niet kunnen’. Daarnaast moet het ook wel haalbaar blijven in de keuken. Er zijn patiënten die een vetarm dieet moeten krijgen, zoutarm, zonder gluten… Om daar dan nog eens zaken aan toe te voegen zoals bulgur, zoete aardappel…. is m.i. budgettair en praktisch niet haalbaar….

  Like

  1. Dag Justine

   uiteraard zijn er heel veel verschillende dieetwensen en vergt dat extra werk. Maar zou je de diabetesmaaltijd er niet gewoon uit kunnen laten en de standaard maaltijden extra gezond kunnen maken door er meer groenten aan toe te voegen en meteen te kiezen voor complexe koolhydraten? Dat komt iedereen toch ten goede, denk ik dan?

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

   1. Die diabetesmaaltijden zijn volgens mij meer afgestemd op type 2, wat vooral oudere mensen zijn…denk niet dat veel ouderen het zien zitten om bulgur of zo op hun bord te krijgen (te exotisch en al)…ik ben zeker voorstander van gezondere standaardmaaltijden maar aan de andere kant weet ik toch wel liever hoeveel gram patatjes ze op mijn bord gedropt hebben. Standaardmaaltijden gaan ze niet afwegen hé…

    Like

   2. Dag Justine

    wordt bij jouw in het ziekenhuis de koolhydraten afgewogen? Ik heb dat nog nooit gehoord? Kies je dan zelf hoeveel koolhydraten je wilt eten?

    Zoete groet,

    Cathy

    Like

 4. Je krijgt een papiertje erbij en er staat op hoeveel gram je krijgt. Je moet dan zelf het aantal kh berekenen…dat is een deel van de educatie. Heel in het begin kwam de dvk dan om samen te rekenen hoeveel kh er dan in je maaltijd zaten en hoe je je insuline dan moest berekenen. Als je later nog eens binnen moet (voor pomp of zo), staat het gewicht van bvb de aardappelen er op maar mag je zelf rekenen. De dvk weet ook wel wie ze kunnen ‘los laten’ en wie niet. Dit is ook deels om zeker te zijn dat je insulinetherapie op punt staat hé…

  Like

 5. geef ik je helemaal gelijk in!
  het brood vind ik sowieso al nergens naar smaken, net zoals de light kaas, bah net leer.
  Confituur eet ik normaal ook niet en krijg je dan toch op je bord. Geef mij ook maar een ei, omelet of een salade of s morgens yoghurt met wat fruit/noten. Een ziekenhuis zou toch het goede voorbeeld moeten geven…..

  Like

 6. Ik had een dubbel gevoel bij de maaltijden in het ziekenhuis bij mijn laatste opname.

  Vooraf vroeg ik of ik vegetarisch kon eten aan mijn dietiste, gezien ik dat thuis ook doe.
  Wat een discussie… vegetarische voeding bevat te veel koolhydraten, veggieburgers zijn ongezond… Ik botste op een zeer enggeestige kijk op vegetarische voeding van mijn diëtiste (ik heb al jaren geen vegetarische burgers gegeten trouwens).
  Met wat onderhandelen kwamen we tot het akkoord dat ik wel vis zou eten. Ook vroeg ik voor een extra portie groenten en soep. Als ik om 16u30 mijn avondeten krijg, heb ik rond 20u terug honger, voor 23u kruip ik meestal ook niet in mijn bed.
  Ook vroeg ik haar of men de koolhydraten (puree, rijst…)kon afwisselen, maar telkens dezelfde hoeveelheid koolhydraten. Om het tellen nog even te herhalen.

  Dan de goede ervaring: het eten was heel lekker.
  Dag 1 kreeg ik tong met garnaaltjes en saus en bruine rijst. En kippensoep…
  Dat was de diëtiste even vergeten door te geven.
  Dezelfde avond ontmoette ik een nieuwe diëtiste, die de andere verving tijdens haar verlof. Haar antwoord was duidelijk: ‘als jij vegetarisch wil eten, is het onze taak daar open voor te staan en te zoeken naar gezonde oplossing’. Wat een aangenaam gevoel, zo begripvol!
  De volgende dag kreeg ik lekker veggie vol au vent met rijst. Oké het was zonder koekje, maar ja, dat is muggenziften.

  Conclusie:
  – ik ben heel blij dat ik een nieuwe diëtiste gevonden heb die openstaat voor mijn wensen en erover in dialoog gaat
  – jammer dat de andere diëtiste onvoldoende naar me luisterde (cfr. geen verschillende koolhydraten en geen veggie eten) en dat iemand met zo’n enggeestige blik nog steeds diabeten begeleid

  Like

  1. Dag Katrijn

   “blij” ook jouw ervaringen hierover te lezen. Het spijt me te horen dat je zoveel commentaar kreeg op jouw vegetarische levensstijl. Dat is ook niet bepaald de taak van de diëtiste, om jou daar over terecht te wijzen. Ook in het ziekenhuis wil je op een deftige manier kunnen eten en als dat voor jou vegetarisch is, moet dat kunnen. Onze jongste dochter eet veganistisch en zij liet me weten, dat er in Gent zelfs groepen zijn, die mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis, kunnen voorzien van een veganistische maaltijd. Knap dat zij dat doen, maar in feite zou dit toch mogelijk moeten zijn.

   Ik ga binnenkort samenzitten met de betrokken diensten van het ziekenhuis om hierover in gesprek te gaan. Mooi dat dat kan.

   Zoete groet,

   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.