Dream Beyond: you’ve got the power!

freestyle libreOp uitnodiging van Abbott (oa gekend van de Freestyle Libre Flash Glucose Monitoring), mag ik samen met een hele groep diabetesbloggers uit de ons omringende landen, op weekend naar Amsterdam. Er is een heel programma voor ons bedacht, waarbij we ook de kans krijgen om onderling ervaringen uit te wisselen en te praten over diabetes in verschillende delen van Europa.

Matthijs Graner van Stichting Eéndiabetes.nl opent de eerste avond na de fietstour door Amsterdam (die ik wijselijk oversla met die herstellende schouder). Wat een inzet toont deze groep vrijwilligers toch telkens weer: jongvolwassenen met T1 diabetes, die je ook kan volgen op Facebook. Uiteraard brengen we de eerste avond door in de bar, waar het een blij weerzien is met bloggers die ik zelf al een tijdje volg en ken, maar evenzeer met bloggers die ik nog niet kende. Elk land heeft zijn eigen regeltjes wat vergoeding betreft voor mensen met diabetes. In Turkije bijvoorbeeld, zijn twee merken insulinepompen beschikbaar (Medtronic en Dana), maar je moet ze wel zelf aankopen. Ook teststrips zijn er heel duur, maar insuline en naaldjes krijg je dan wel weer gratis. In Nederland zijn er meer pompen beschikbaar en je kan ook zelf je pomp uitkiezen, maar de Libre is er dan weer niet gratis, wat in België en 8 andere Europese landen wel het geval is. Waar we het allemaal wel over eens zijn, is dat we eigenlijk toch niet te klagen hebben. Er wordt veel onderzoek gedaan en er zijn heel veel mensen bezig om ons leven met diabetes “beter” te maken, ook al is er nog geen genezing. Ik denk dat we allemaal een beetje veeleisender geworden zijn dan vroeger en misschien wat minder geduldig ook?

claire lomasWat me heel erg bij gebleven is van dit weekend, is de presentatie van Claire Lomas. Wat een kracht, wat een doorzetting. Claire raakte verlamd na een val van haar paard. Paardensport was haar droom, haar hele leven, maar ze bleef niet bij de pakken zitten. Claire slaagde er zelfs in, om de marathon van London uit te lopen. Weliswaar op 17 dagen en in een robotpak met krukken, maar ze deed het wel. Claire geeft voordrachten om mensen die beperkingen hebben/ervaren, moed te geven en hen de drive te geven om weer door te gaan met hun leven en hun dromen na te jagen. “Of je nu denkt dat je het kan of niet kan, je hebt gelijk.” Iets om even bij stil te staan.

Josu Feijoo is niet alleen bergbeklimmer met T1, maar hij wordt ook de eerste astronaut met T1. Hou hem in de gaten! Niets is onmogelijk zolang jij maar in jezelf gelooft. Hoe vaker je jezelf zegt dat alles kan, hoe meer poorten je voor jezelf opent.

De life coach sessies zijn voor heel veel mensen boeiend, maar ik pas toch. Ben ik hier te nuchter voor? Droom ik niet genoeg? Ik leef van dag tot dag en kijk niet te veel in de toekomst, maar probeer te leven in het hier en nu. Maar niets belet jou om dromen te hebben en er alles voor te doen om die dromen te laten uitkomen.

Chris en Philippe zijn verantwoordelijk voor de fototour doorheen Amsterdam, boordevol tips die wel van pas komen als blogger. Maarten legt alles vast op film en krijgt ondertussen uitgebreid les in diabetes. Als blogger is het ook een beetje je verantwoordelijkheid om bewustwording rond diabetes te verspreiden. Op mijn facebookpagina vind je alle foto’s van dit diabetesweekend.

Op de laatste dag is er een sessie voorzien: Quantified self. Ik volg een workshop over metabolisme en voeding, maar blijf een beetje op mijn honger zitten. We kennen allemaal verschillende voedingsapps en we weten ook dat DE voedingsapp voor mensen met diabetes er nog steeds niet is. Wat wil jij in een app zien? Wat zou jou helpen bij het tracken van je voeding? Ik ben op zoek naar een app, waarbij je aan de hand van foto’s van je maaltijd, kan weten wat de koolhydraatwaarde van die bepaalde maaltijd is, zonder dat je daar allerlei producten voor moet gaan scannen. Voorlopig gebruik ik geen apps meer, ook al heb ik er weer 2 nieuwe gedownload en ga ik die de komende weken wat beter bekijken: dietsensor en cook and count.

groepsfoto
Bedankt, lieve diacollegaatjes, voor jullie niet aflatende inzet om te bloggen en mensen met T1 diabetes een platform te bieden waar ze steun vinden en kunnen praten met ervaringsdeskundigen.
Bedankt aan Carla, onze eigen life saver – diabeteseducator, die het hele weekend met een koffer vol snelwerkende suikers zeulde om eventuele hypo’s op te lossen.
Bedankt aan Abbott voor dit fijne weekend en de mensen die jullie ingehuurd hebben om alles in goeie banen te leiden.

Wil je meer weten over hoe dit leuke diabetesweekend toch een beetje in mineur eindigde? Kijk dan snel op mijn Facebookpagina en lees daar meer over een niet zo fijne hypo op de terugweg. Of kijk uit naar de blog van volgende week.

Zoete groet,

Cathy

 

 

 

4 gedachtes over “Dream Beyond: you’ve got the power!

 1. Fantastisch wat jullie allemaal doen om elkaar te steunen en om T1 meer bekendheid te geven. Ik lees al je verslagen/blogs met bewondering, vaak met emotie, met herkenning, maar soms met een zucht van opluchting dat het nog erger kan. Ik waardeer ook je kritische visie Cathy en je vlotte, mooie schrijfstijl. Voila, dat mag ook eens gezegd vind ik.

  Like

  1. Dag Lieve

   bedankt voor de fijne reactie. Het is echt mooi om te zien hoe die gemeenschappelijke factor ons samen brengt. Dat we die kansen krijgen door de medische firma’s is mooi meegenomen.
   Blij dat je blijft meelezen en reageren Lieve. We leren allemaal bij van elkaar.

   Zoete groet,
   Cathy

   Like

 2. Mooi geschreven Cathy, een mooi overzicht van je weekend.
  Ik kreeg letterlijk kippenvel in deze hittegolf bij het stukje over Claire Lomas, wow, wát een inspiratie.
  Tegen al je blog – dia collega’s en tegen jou wil ik zeggen dat het zo fijn is om jullie blogs te lezen, het is zo herkenbaar en leuk, inspirerend en leerzaam!
  Allemaal dus dank daarvoor!

  Like

  1. Dag Will

   niets dan respect voor Claire Lomas. De manier waarop ze haar beperkingen aanpakt en hoe ze positief in het leven staat, is inderdaad bewonderenswaardig. Ze schuwt ook niet om haar negatieve gevoelens omtrent haar beperkingen weer te geven en te vertellen over de ook wel moeilijke momenten waar ze mee struggelde. Maar ze krabbelde telkens weer recht en ging door. Omdat dat is wat we doen. Ook wij, die niet een verlamming doormaken zoals Claire, maar die ook elke dag vechten om te leven.

   Warme knuffel voor jou. Jouw positiviteit op internet blijft niet onopgemerkt. De diacollegaatjes zijn er ook heel blij mee.

   Zoete groet,
   Cathy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.