Hoe zit dat nu?

Als één van de eerste gebruikers in België, ben ik op 27 februari 2013 begonnen met Dexcom G4. Continue Glucose Monitoring, een begrip dat in België nog niet gekend was. Ik volgde al een tijdje enkele CGM groepen op Internet en toen de Dexcom eindelijk in België te verkrijgen was in mg/dl, heb ik niet langer geaarzeld om een proefpakket aan te vragen. Na 2 dagen wist ik al, dat deze technologie mijn leven met diabetes zou veranderen en ik heb hem dan ook zonder aarzelen aangekocht.

In België is er nog niet genoeg duidelijkheid rond terugbetaling. Het RIZIV heeft sinds juli 2016 wel terugbetaling toegekend voor sensoren, maar die wordt vooral toegepast bij Flash Glucose Monitoring (Freestyle Libre). Er zijn een groot aantal gebruikers die zelf de kosten voor CGM en FGM ophoesten, omdat ze de meerwaarde er van inzien en hun levenskwaliteit willen verhogen. Dat deze technologie financieel veel mensen tegenhoudt, is een jammerlijk feit. Het is ook niet niets, om elke maand opnieuw die kosten zelf te dragen. Als we weten dat de ontvanger (3) rond de 600 euro kost, de zender (2) zo’n 340 euro en de sensoren (1) 75 euro per stuk, dan is het prijskaartje snel gemaakt. De ontvanger gaat zijn tijd mee, als je er goed zorg voor draagt en voorkomt dat hij op de grond stuitert of nat wordt. Voor de zender geldt een levenstermijn tussen 6 – 9 maanden. Bij sommige gebruikers haalt hij net 6 maanden, terwijl anderen er dan weer eerder 15 maanden mee doen.
Er wordt aanbevolen om wekelijks de sensor te vervangen. Dat wil zeggen, dat de ontvanger een melding geeft dat de 7 dagen op zijn en je de sensor moet verwijderen en vervangen door een nieuwe. We weten ook allang dat theorie en praktijk een eind van elkaar verwijderd zijn. Om de kostprijs te drukken, is het mogelijk om de sensor opnieuw op te starten. Het systeem houdt dat niet tegen, ook al wordt geadviseerd om de sensor wekelijks te vervangen. Uiteraard kan de firma niet verantwoordelijk gesteld worden bij fouten als je beslist de sensoren langer te dragen dan de aangeraden tijd. Het is dan ook belangrijk om elke dag 2x te kalibreren en goed op te volgen of je sensor en bloedglucosemeter nog gelijk lopen.

Wanneer moet je die sensor dan ECHT vervangen? Het duurt een tijdje eer je het systeem voor jezelf door hebt. Voor mezelf heb ik uitgemaakt dat ik de sensor echt vernieuw, wanneer ik op één dag meerdere keren ??? heb gezien op de ontvanger. Of wanneer ik merk dat mijn doorgegeven waarden niet meer overeen komen met de waarden die de meter aangeeft. Dan neem ik liever het zekere voor het onzekere. Vaak is dat dan rond dag 25.

Zal ik je aanraden om de sensor zo lang mogelijk te laten zitten? Nee, dat zal ik niet doen. Dat moet jij voor jezelf uit maken. We weten allemaal dat het heel veel gedaan wordt en we weten ook dat de kostprijs hierin een grote rol speelt. Ik vind het ook heel erg zonde om een goed werkende sensor in de vuilnisbak te gooien en opteer er dan ook voor om hem te gebruiken zolang hij doet wat hij moet doen. Mijn Dexcom is mijn lifesaver. Hij is betrouwbaar en accuraat en hij alarmeert me ruim op tijd voor hypo’s en hypers die er aan komen.

Voor de Dexcom gebruikers die uitkijken naar de G5 versie: fijn te horen dat Europa voorloper is voor de nieuwe Android app met backfill systeem, die gekoppeld kan worden aan alle Android watches. Vanaf 2017 kan dit ook voor de iPhone app, met backfill en Apple watch. Meer info? Neem contact op met Dexcom http://www.myglucosemonitor.be/ of  http://www.myglucosemonitor.nl/ voor de Nederlandse lezers.

Er zijn heel wat mensen die enorm uitkijken naar de G5, omdat die met de iPhone samenwerkt. Je kan ervoor kiezen om dan geen ontvanger meer te gebruiken of je kan ook kiezen voor de G5 zonder iPhone en met ontvanger. Ik twijfel zelf nog altijd, niet alleen omdat ik geen iPhone heb, maar ook omdat ik toch heel erg tevreden ben over de G4 en de aparte ontvanger een voordeel vind, terwijl anderen dan weer liever geen extra toestel hebben en liever alles volgen op hun smartphone. De G4 zal alleszins nog een aantal jaren kunnen gebruikt worden, voor wie de overstap liever niet maakt.

Moest de prijs geen issue zijn, zou jij dan CGM overwegen? Waarom wel/niet?

Zoete groet,

Cathy

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.