Onderweg.

Als je 15.000 km per jaar aflegt, heb je een wagen nodig. Moest ik dat te voet doen, zou dat supergoed zijn voor mijn conditie, maar wie me beter kent, weet dat dat niet zal gebeuren. Mijn wagen is onmisbaar ondertussen. Ook met diabetes. Nu ik weer aan het werk ben, heb ik mijn wagen zeker nodig. Enkele maanden terug moest mijn rijbewijs hernieuwd worden. Als PmD (Persoon met Diabetes) moet dat 5-jaarlijks gebeuren. Doordat ik insulineafhankelijk ben als Type 1, moet ik bij de endocrinoloog langs om mijn rijbewijsaanvraag te laten ondertekenen. Je krijgt een hele resem vragen die je naar eer en geweten moet beantwoorden. Of je weet wat een hypo inhoudt en hoe je die moet behandelen. Of je voldoende meet en prikt en of je bij een lange autorit af en toe stopt om een snack te eten en je bloedsuiker te bepalen. Je HbA1c wordt bepaald en de oogarts moet ook een attest afleveren waarop staat dat je voldoende ziet om met de wagen te kunnen rijden. De endocrinoloog geeft zijn toestemming voor 5 jaar maar het is aan jou om elke verandering door te geven en je verantwoordelijkheid op te nemen. Word je zelf gewaar dat je hypo’s hebt met bewustzijnsverlies of ben je hypo unaware, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts en te kijken wat er moet gebeuren voor je weer in de auto stapt.

Voor mijn werk leg ik veel kilometers af, met de aangepaste wagen van mijn werkgever. Het is dan ook noodzakelijk dat mijn werkgever aan de verzekering laat weten, dat haar chauffeur Type 1 diabetes heeft. Mijn eigen verzekering is uiteraard ook op de hoogte. Dat heb ik meteen na de diagnose al gedaan.
Ik heb altijd een koffertje in de wagen met snelle en trage suikers: dextro, mini blikjes cola, voorverpakte koeken, snacks van 15 gr koolhydraten. In dat koffertje zit ook reservemateriaal voor mijn meter en pomp, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan als ik langer van huis ben. Je moet ook altijd voor ogen houden, dat je in de file terecht kan komen en dat het wel een tijdje kan duren eer je thuis bent. Mijn voorraad wordt heel regelmatig aangevuld. Je wilt gewoon niet in de problemen komen onderweg.

Binnen de 4 dagen na diagnose, ben je verplicht om te melden aan je verzekering dat je diabetes hebt en moet je ook een aangepast rijbewijs aanvragen. Nog te vaak gebeurt het dat mensen ervoor kiezen dit niet te doen. Als je rijbewijs geweigerd wordt, dan is daar zeker een gegronde reden voor, bijvoorbeeld hypo unawareness. Het is absoluut not done met de auto te rijden als je je hypo’s niet voelt aankomen. Je brengt niet alleen jezelf maar ook de mensen rondom jou in gevaar. Op het rijbewijs staat niet uitdrukkelijk vermeld dat je diabetes hebt. Je rijbewijs is wel beperkt geldig. Als je voor het eerst een aanpassing van je rijbewijs vraagt omwille van je diagnose, dan is dat betalend. De hernieuwing om de 5 jaar moet niet langer betaald worden, tenzij jouw gemeente extra taksen heft.

Rij veilig. Zorg goed voor jezelf en ga voorbereid de baan op. Meten is weten!

Zoete groet,

Cathy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.