Genezen! of niet..?

12 juni 2002. Een datum die ik nooit meer vergeet. De wetenschap is volop bezig met het zoeken naar genezing voor je aandoening. Geef het nog een jaar of 10. Ik kon net zo goed geschreven hebben 14 april 1998 of 23 september 1984. Ook toen zou ik dat gehoord hebben: nog 10 jaar.

Wat is dat, genezing voor Type 1 diabetes? Wat is dat voor jou? Ik las dit artikel, geschreven door Dr Stephen Ponder, kinderendocrinoloog in Houston, Texas en zelf al meer dan 50 jaar ervaringsdeskundige als persoon met T1. Er wordt veel onderzoek gedaan en er wordt gezocht naar betere manieren om die Type 1 diabetes de baas te blijven. Technologieën worden verbeterd en we krijgen steeds meer toegang tot slimmere behandelingen die ervoor zorgen dat onze HbA1c-waarden lager komen te liggen en het risico op complicaties verkleint. Elk jaar zijn er verschillende organisaties die geld inzamelen voor genezing van Type 1 diabetes. “1. Het beter worden; herstel. 2. het beter maken.” Dit is wat Van Dale omschrijft als je intypt: genezing. Verwachten wij teveel? Denk jij bij genezing aan een leven zonder diabetes, zonder toedienen van insuline, zonder foutenmarge bij het uitrekenen van de koolhydraten? Ben je van plan om nooit nog druivensuiker aan te kopen en niet meer verrukt te zijn over de nieuwste insulinepomp op de markt? Dan denk je misschien verkeerd. Voorlopig toch.

Er wordt gewerkt aan de kunstmatige pancreas, waarbij een insulinepomp gekoppeld wordt aan CGM (Continue Glucosemeting) en draait op insuline en glucagon. Omdat mensen zonder diabetes hun insulineproducerende pancreas aan de binnenkant van hun lichaam hebben, wordt ook gewerkt aan een implanteerbare kunstmatige pancreas, die ons lichaam voorziet van de insuline waar we nu eenmaal niet zonder kunnen. Er wordt gezocht naar manieren om eilandjes in te kapselen, zodat het lichaam ze niet langer ziet als vreemd object en ze niet afstoot. Er is dan natuurlijk ook nog de pancreastransplantatie, maar zoveel gezonde pancreassen zijn er niet op overschot en de levenslange medicatie tegen afstoting is niet mis. We maken nu al gebruik van ultrasnelwerkende insulines (Humalog, Apidra en Novorapid), maar toch zijn ze nog niet snel genoeg. Vandaar het onderzoek naar nog slimmere insulines die de bloedsuiker kunnen naar beneden brengen in een razendsnel tempo en ook even snel weer zijn uitgewerkt (in tegenstelling tot de huidige insulines die 3 – 4u doorwerken). Jammer dat die slimme insulines niets kunnen betekenen voor een te lage bloedsuiker..

Je hoort het al: echte genezing is nog niet aan de orde.  Ook al verbeteren de technologieën en leren we steeds beter om onze eigen behandeling in handen te nemen, er is nog altijd tussenkomst nodig om alles in goede banen te leiden. CGM is daar een uitstekend middel voor, omdat je elke minuut kan zien wat er gebeurt. Je kan ingrijpen van zodra de CGM alarmen je attent maken op een (snelle) stijging of daling in je bloedsuikerspiegel. We leren “surfen” op onze bloedsuikers. Sugar Surfing, zoals Dr Ponder zijn methode beschrijft. We zijn nog niet genezen. Misschien binnen 10 jaar?

Zoete groet,

Cathy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.