Diabetes is een topic dat heel regelmatig besproken wordt in de pers, op TV en in de volksmond. Iedereen weet er wel iets vanaf maar weinig weten er veel vanaf. Diabetes is geen zeldzame ziekte, maar treft wereldwijd ontzettend veel mensen. Je zou dan denken dat het niet zo moeilijk is, om te begrijpen wat diabetes is, maar dat is het wel.
Ieder jaar, voorafgaand aan Wereld Diabetes Dag (14 november), kom je weer artikels tegen in de krant of wordt er wat tijd uitgetrokken op het journaal om de aandoening te bespreken. Heel kort, enkele minuutjes maar, voor een ziekte waar je 24/7 mee bezig bent. Uiteraard zijn we blij met de aandacht voor diabetes, maar het zou toch zo fijn zijn, om eens een journalist te vinden die snapt waar het echt om gaat. Iemand die luistert naar de persoon met diabetes (we zijn GEEN patiënten en we LIJDEN niet aan diabetes). Awareness (bewustwording) is belangrijk, maar dan natuurlijk wel graag met correcte informatie.
Diabetes heet niet langer “suikerziekte”, allang niet meer. Het wordt ook niet veroorzaakt door het eten van suiker (stel je voor, dan zou iedereen wel diabetes hebben). Net zomin als Type 2 ouderdomsdiabetes zou zijn en Type 1 jeugddiabetes (wist je trouwens dat de helft van de personen met Type 1 diabetes, de diagnose kreeg na zijn 30e verjaardag?). Er zijn verschillende soorten diabetes, waarvan Type 1 en Type 2 de meest voorkomende zijn. Beide types hebben een probleem met de pancreas, waarbij de insuline zijn werk niet (goed) kan doen. Bij Type 1 spreken we over een autoimmuunziekte waarbij de oorzaak nog steeds niet gekend is. Personen met Type 1 diabetes maken zelf geen insuline meer aan en zijn dan ook meteen afhankelijk van insuline voor de rest van hun leven.
Ook bij Type 2 diabetes is de oorzaak nog altijd niet helemaal duidelijk. Genetische factoren kunnen een rol spelen, insulineresistentie is een topper en overgewicht (levensstijl, zoals we dat zo vaak lezen) zie je ook vaak bij mensen met Type 2 diabetes, ook al is dat geen voorwaarde (er zijn ook mensen met overgewicht die geen Type 2 diabetes krijgen net als er ook een deel mensen is met Type 2 zonder overgewicht).
Insuline is geen genezing, het is geen redmiddel. Diabetes is nog altijd niet te genezen. Iedereen heeft insuline nodig om te leven. Bij mensen waarbij de pancreas zelf geen insuline meer aanmaakt, is de enige optie zelf die insuline toe te dienen, door middel van injecties of een insulinepompje.
Er bestaat geen “zware” vorm van diabetes. Je hebt diabetes of je hebt het niet. De behandeling zal verschillen naar gelang het type diabetes dat je hebt, maar we hebben allemaal diabetes, met dezelfde symptomen en dezelfde mogelijke complicaties. Toch zijn Type 1 en Type 2 diabetes verschillende aandoeningen. Kan je nog volgen?
Diabetes gaat niet over, ook niet na het drinken van groene koffie, het toevoegen van kaneel aan de maaltijd of door gebed. Type 2 diabetes kan een tijdlang behandeld worden zonder insuline, mits aanpassingen (indien nodig) in het eetpatroon en bewegingspatroon. Bij Type 1 diabetes heb je altijd insuline nodig.
Als jullie in de media een artikel schrijven over diabetes, is het dan ook mogelijk het juiste type te vermelden? Anders gaat de awareness helemaal de mist in en hebben jullie een kans gemist op een correct artikel.
Personen met diabetes mogen in principe alles eten, net zoals jij en ik. We streven naar een gezonde levensstijl (ook al heeft iedereen daar zijn eigen mening over) en we proberen onze diabetes zo goed mogelijk te regelen.
Hypo’s (een te lage bloedsuikerspiegel) worden verholpen met snelwerkende suiker zoals druivensuiker of echte cola.
Hypers (een te hoge bloedsuikerspiegel) worden naar beneden gehaald met extra insuline.
Of we de diabetes onder controle hebben? Een heel pijnlijke vraag. Diabetes is elke dag anders, diabetes is altijd een beetje vechten tegen de bierkaai. Ja hoor, er valt goed mee te leven, maar je hebt er wel een fulltime job bij.
En last but not least, mensen van de pers: we vinden het supergeweldig dat jullie een artikel willen wijden aan diabetes, maar we zouden het nog meer appreciëren moesten jullie het geschreven artikel nog eens laten nalezen door de persoon met diabetes zelf. Als die persoon dan zaken verbetert of verduidelijkt, heeft dat een reden. Kwestie van geen flaters te slaan en ervoor te zorgen dat personen met diabetes (oja, had ik al gezegd dat wij geen diabeten/diabetici/diabetespatiënten zijn, maar personen met diabetes?) een beetje beter begrepen worden.
Zoete groet,
Cathy
Ik heb toch onlangs moeten horen van iemand suikerziekte is geen ziekte maar toch moet ik mij beperken tot dingen
Grtjs elsie
LikeLike
Dag Elsie,
niet zo fijn om te horen hè. Warme knuffel voor jou,
Zoete groet,
Cathy
LikeLike
‘Heb je je diabetes nu onder controle’ – echt de meest gehoorde vraag ooit, en ik vind het super vervelend!
LikeLike
Dag Anne
dan zijn we al zeker met 2!
Zoete groet,
Cathy
LikeLike
Dag Cathy,
toevallig op je blog gestuit omdat ik op zoek was naar een wokgerecht voor mijn dochter. We weten sinds anderhalve week dat ze diabetes heeft, dus we zijn nog keihard koolhydraten aan het tellen en gerechten aan het zoeken die én lekker zijn én niet teveel KH hebben én waar ze genoeg van kan eten. Enfin, als je een journalist zoekt die (al is het nog maar even) weet waar diabetes om gaat, dan heb je er één gevonden. Stuur me maar een mailtje als je me wil bereiken.
Groeten!
Sven
LikeLike
Dag Sven
het spijt me heel erg te moeten horen, dat je dochtertje ook T1 diabetes gekregen heeft. Zo kort nog maar. Kan me voorstellen dat dat heel heftig is.
Bedankt voor je voorstel, ik neem spoedig contact met je op.
Zoete groet,
Cathy
LikeLike